UPDATE: Tujuh Penyelam Jepun Hilang

crystal bayCuaca buruk pada hari Sabtu menjejaskan operasi mencari tujuh orang penyelam Jepun yang hilang selepas sesi menyelam di Crystal Bay, Nusa Penida, Bali, pada hari Jumaat lepas.

Tujuh mereka adalah Miyata Ritsuko , Yamamoto Emi , Tomita Nahomi , Morizono Aya , Yoshinode Atsumi , Shoko Takahashi dan Furukawa Saori .

Ketua Polis Nusa Penida, Comr . Nyoman Suarsika berkata pada hari Sabtu bahawa pengendali syarikat menyelam telah memfailkan laporan polis di sekitar 7 petang pada hari Jumaat. Suarsika berkata dua daripada tujuh yang hilang adalah penyelam profesional, manakala lima yang lain adalah pelancong .

Kumpulan itu berangkat dari Sanur pada hari Jumaat pada pukul 8 pagi dengan menaikki bot Ocean Express, berserta dengan dua anak kapal, Agustinus dan Gede SUKADANA .

Mereka memulakan sesi menyelam mereka di Crystal Bay di Nusa Penida pada 1 petang, tetapi tidak dilihat lagi selepas itu.

“Apabila mereka mula menyelam, cuaca dilaporkan sangat buruk kerana angin kencang dan hujan lebat,” kata Suarsika, sambil menambah bahawa kedua-dua anak kapal tempatan menunggu bot manakala penyelam-penyelam mula menyelam.

Pihak polis dan Agensi Mencari dan Menyelamat Kebangsaan (Basarnas) menghantar pasukan pada pagi Sabtu untuk mencari penyelam hilang.

Ketua Basarnas Denpasar, Didi Hamzar, berkata pasukannya juga telah mengarahkan sebuah helikopter untuk mencari mangsa sehingga ke kawasan Nusa Dua.

“Seramai 80 orang yang terdiri daripada anggota Basarnas, polis, tentera dan anak kapal syarikat pengendali selaman terlibat dalam operasi” kata Didi.

Cuaca buruk, bagaimanapun, menghalang operasi mencari. Sehingga petang Sabtu, tidak seorang pun daripada tujuh orang itu telah ditemui. Operasi akan diteruskan pada pagi Ahad. (* Namun ada laporan yang mengatakan bahawa seorang penyelam wanita telah ditemui mati pada hari Sabtu)

Didi berkata bahawa mangsa mungkin telah dibawa oleh arus ke bawah yang kuat di perairan Nusa Dua.

Crystal Bay adalah laluan masuk kecil pada titik paling barat di Nusa Penida . Ia adalah popular di kalangan penyelam kerana airnya yang jernih dan juga peluang untuk menemui Mola Mola. Walau bagaimanapun, disebabkan keadaan arusnya yang mencabar, lokasi ini hanya disyorkan untuk penyelam berpengalaman.

Pada bulan Ogos 2012, seorang pelancong Jepun, Ai Tanaka , juga hilang berikutan sesi menyelam di Crystal Bay. Lelaki itu ditemui mati beberapa hari selepas kejadian itu. Beberapa hari kemudian , penyelam Denmark Hendrik Kent Jensen , 43, ditemui mati semasa sesi menyelam di kawasan yang sama. Sila baca artikel mengenai mereka di sini.

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Leave a Reply

Your email address will not be published.