Tujuh Penyelam Jepun Hilang

Jakarta. Tujuh pelancong Jepun telah hilang semasa aktiviti menyelam skuba di perairan pulau Indonesia Bali, kata polis hari ini.

Kumpulan itu hilang selepas menuju ke Nusa Lembongan, sebuah pulau kecil di luar pantai tenggara resort pulau yang popular, dengan menggunakan bot laju, jurucakap polis Bali Hariadi berkata kepada AFP.

“Tujuh pelancong Jepun hilang selepas aktiviti menyelam di kawasan itu pada Jumaat,” katanya. “Kami telah menghantar bot penyelamat dan helikopter pagi ini untuk memeriksa pantai dan kawasan sekitarnya untuk mencari mereka dan juga bot laju mereka. Setakat ini, kami belum menemui apa-apa.”

Ia masih belum jelas jika kumpulan itu menghadapi masalah apabila mereka memasuki air, atau ketika mereka berada di bot.

“Keutamaan pertama kami adalah untuk mencari mereka. Kita tidak tahu jika mereka telah mengalami masalah enjin, arus yang kuat atau keadaan cuaca yang tidak baik, “kata Hariadi.

Yasue Katsunobu, timbalan konsul umum Jepun di Denpasar, mengesahkan bahawa penyelam yang hilang itu ialah warga Jepun dan beliau “menunggu keputusan operasi mencari.”

Nusa Lembongan, lokasi menyelam popular adalah sebahagian daripada Coral Triangle, secara meluas dianggap kawasan hidupan dasar laut paling kaya di dunia.

Ia terletak antara enam negara di antara lautan Hindi dan Pasifik – Indonesia, Malaysia, Filipina, Timor Leste, Papua New Guinea dan Kepulauan Solomon.

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Leave a Reply

Your email address will not be published.