Instructor X Payah…apa tu?

Beberapa kali saya mendengar kenyataan seperti “SDI lebih lengkap dan teknikal daripada PADI”…atau “PADI boleh diguna luar negara, SSI tidak boleh” dll. Kekadang tu nak tergelak pun ada, nak marah pun ada. Facebook ni memang tempat orang memaparkan ke ‘bijaksanaan’ masing2, atau ingin menonjolkan ke ‘macho an’ masing2.

Alangkah indah kalau sesiapa yang tidak tahu lebih baik berdiam, daripada sesat lagi menyesatkan. Walaupun saya ni dibesarkan dalam sistem PADI, tapi sebab ramai kekawan lain, maka celik la jugak akan sistem pelajaran yang lain. Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Pra Syarat Kursus Open Water Diver

Saya tahu ramai yang ingin mencuba menyelam namun takut sebab tidak tahu apa yang perlu dilakukan semasa mengikuti kursus menyelam. Oleh itu, saya nak perjelaskan tentang pra-syarat kursus OPEN WATER DIVER, iaitu peringkat permulaan dalam hieraki skuba. Berikut adalah pra-syarat  tersebut:-

1) 200m berenang bebas ATAU 300m berenang menggunakan peralatan mask, snorkel dan fins sahaja

  • – ‘Style’ apa nak berenang terpulang … gaya kampong ke, gaya itik ke, gaya kupu-kupu ke… janji ‘bergerak’. Sebab apa saya sebut perkataan ‘bergerak’? Dahulu saya pernah ada pelatih yang terjun dalam air, meniarap dan….kekal kejang di situ. Saya tercengang, terlopong mulut secara otomatik. Muka kekal professional tapi dalam hati ketawa terbahak-bahak. Kalau macam ni sampai kiamat pun tak sampai dik oi. Continue Reading
FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare