UPDATE: 5 Penyelam Hilang Dijumpai

Semawang, Bali. Lima penyelam skuba Jepun ditemui masih hidup pada hari Isnin, bergantung kepada terumbu karang di perairan pulau peranginan Bali tiga hari selepas mereka hilang.

Nelayan menemui lima penyelam tersebut, antara tujuh wanita yang hilang Jumaat lepas, kira-kira 20 kilometer dari lokasi asal mereka bertolak untuk ekspedisi menyelam tetapi tidak dapat menyelamatkan diri mereka kerana ombak terlalu tinggi. Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Kes Penyelam Hampir Lemas Perhentian

Baru saje selesai kes kemalangan penyelam di Tioman, timbul pula kes insiden melibatkan penyelam di Perhentian. Insiden yang dilaporkan berlaku petang semalam hampir meragut nyawa penyelam tersebut. Nasib beliau baik atau mungkin nyawa beliau masih panjang kerana sekumpulan penyelam yang terdiri daripada pembantu perubatan berada berhampiran dan memulakan bantuan awal. Beliau telah dikejarkan ke klinik kesihatan Perhentian Kecil sebelum dipindahkan ke Hospital Besut. Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Penyelam Hilang di Tioman

KUANTAN, 4 Okt (Bernama) – Seorang penyelam hilang semasa mengambil bahagian dalam aktiviti menyelam di Teluk Genting, berhampiran Pulau Tioman pada hari Jumaat.

Ketua Polis Rompin DSP Johari Yahaya berkata berkata, polis menerima laporan mengenai kejadian itu pada 6:20 petang.

“Mangsa, Mohd Afif Abd Hamid, 28, dari Sungai Petani, Kedah, telah mengambil bahagian dalam aktiviti menyelam dengan 19 penyelam lain pada kira-kira pukul 2 petang apabila mereka menyedari bahawa beliau telah hilang,” katanya kepada Bernama di sini.

Beliau berkata, penyelam-penyelam lain cuba untuk mencari beliau di sekitar kawasan tersebut tetapi tidak berjaya.

Johari berkata, operasi mencari dan menyelamat operasi untuk mencari lelaki itu segera dilancarkan dengan kerjasama daripada pihak Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia.

“Operasi ini, bagaimanapun, terpaksa dibatalkan petang ini dan akan disambung semula esok,” katanya.

– BERNAMA

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Kemalangan di Pekan: Penyelam Mati Di Langgar Bot

Seorang penyelam telah meninggal dunia akibat kemalangan semasa menyelam di  kawasan berhampiran jeti Nenasi, Pekan, Pahang. Lim Yu Leng, 60, yang berasal dari Petaling Jaya, Selangor, mati di tempat kejadian yang berlaku sekitar jam 10.30 pagi semalam.

Ketua Polis Pekan, Supt Yahaya Othman memaklumkan, Lim berada dalam sekumpulan 7 orang penyelamyang bergerak di dalam sebuah bot dan bertolak sekitar jam 7.15pagi. Sampai di lokasi menyelam, 5 orang penyelam termasuk Lim telah terjun dan memulakan selaman.  Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

M I D E

 

Expo menyelam yang semakin mendapat tempat di kalangan peminat aktiviti skuba akan diadakan di PWTC bermula hari ini, 6hb hingga 8hb Julai 2012. Ramai kawan-kawan saya yang buka booth, jadi walaupun tiada orang bayar saya atau suruh promote MIDE, saya promote kan la jugak FOC untuk tahun ni sebagai menyokong usaha kawan-kawan dan program alam sekitar yang diadakan.

Jika anda seorang yang boros….tinggalkan aje kad kredit di rumah….hehe. Rambang mata di buatnya.

 

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Apa itu Open Water Diver?

Sistem Pembelajaran PADI

Bagi mereka yang telah memenuhi kehendak pra-syarat seperti yang saya nyatakan di sini, maka anda telah bersedia untuk melangkah ke fasa pertama memasukki alam skuba iaitu Open Water Diver (OWD). OWD adalah tahap perlesenan menyelam yang paling asas. Bagi yang malu bertanya, biarlah saya terangkan di sini apakah komposisi kursus OWD ni.

Kursus OWD ni terbahagi kepada 3 bahagian iaitu 1) Knowledge Review (Teori) 2) Confined Water (Kolam @ Tepi Pantai) dan 3) Open Water (Laut @ Tasik). Anda ada pilihan samada membuat kesemuanya (1-3) di pulau, atau Modular (1 & 2) di bandar yang anda tinggal dan (3) di pulau. Kalau memilih kesemuanya di pulau, maka minima anda perlu berada di pulau adalah 4 hari/3 malam. Kalau memilih secara Modular, anda hanya perlu berada di pulau selama 3 hari/2 malam.

Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Kenangan di Pulau Jarak

Lokasi Pulau Jarak dan Pulau Sembilan

 Ramai yang tertanya di manakah letaknya Pulau Jarak, dan berapa jauhkah daripada Pulau Sembilan, lokasi asal Arwah Mohd Nasir Mokhtar mula hilang? Pulau Jarak ini terletak agak jauh daripada tanah besar Semenanjung. Kalau orang Malaysia, yang sampai di situ adalah penyelam dan pemancing tegar, atau pihak berkuasa seperti Pasukan Gerakan Marin PDRM, Maritim Malaysia (APMM), Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM) ataupun mereka-mereka daripada pasukan elit. Kalau orang asing…..jawapannya tekong-tekong dari seberang…kerana lokasinya yang agak dekat dengan perairan antarabangsa. Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Pentingnya Scuba Review

AAS (Octopus) yang berwarna kuning

Baru-baru ini semasa saya berada di salah sebuah pulau peranginan, saya telah bersembang dengan seorang penyelam, Madam Y. Beliau memberitahu saya akan kejadian yang telah menimpanya semasa menyelam siang tadi. Begini ceritanya…

Madam Y sedang menyelam bersama kumpulannya seramai 14 orang. Tiba-tiba beliau berasa hendak terbatuk lalu telah mengeluarkan regulator daripada mulutnya. Apabila selesai, beliau telah memasukkan semula regulator ke dalam mulutnya tetapi telah ‘terlupa’ untuk ‘purge’ (kaedah mengeluarkan air daripada mouthpiece regulator).  Apa lagi, minum air laut free la. Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Pra Syarat Kursus Open Water Diver

Saya tahu ramai yang ingin mencuba menyelam namun takut sebab tidak tahu apa yang perlu dilakukan semasa mengikuti kursus menyelam. Oleh itu, saya nak perjelaskan tentang pra-syarat kursus OPEN WATER DIVER, iaitu peringkat permulaan dalam hieraki skuba. Berikut adalah pra-syarat  tersebut:-

1) 200m berenang bebas ATAU 300m berenang menggunakan peralatan mask, snorkel dan fins sahaja

  • – ‘Style’ apa nak berenang terpulang … gaya kampong ke, gaya itik ke, gaya kupu-kupu ke… janji ‘bergerak’. Sebab apa saya sebut perkataan ‘bergerak’? Dahulu saya pernah ada pelatih yang terjun dalam air, meniarap dan….kekal kejang di situ. Saya tercengang, terlopong mulut secara otomatik. Muka kekal professional tapi dalam hati ketawa terbahak-bahak. Kalau macam ni sampai kiamat pun tak sampai dik oi. Continue Reading
FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare