UPDATE: Kes Juruteknik Lemas

Penyelam, Haris Abdullah, 44 yang berada di Unit ICU, Hospital Manjung dilaporkan telah kembali ke rahmatullah pada 1 Nov 2012 jam 3.30am. Saya mengucapkan takziah kepada keluarga beliau.

Semoga dicucuri rahmat ke atas rohnya dan di tempatkan di kalangan orang beriman.

Al Fatihah.

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

UPDATE: Kes Juruteknik Lemas

20121025-235554.jpg

Perkembangan terkini keadaan penyelam, Haris Abdullah, 44 dilaporkan masih tidak sedarkan diri dan kini berada di Unit ICU, Hospital Manjung. Esok, beliau akan masuk ‘chamber’ lagi untuk rawatan Jadual 61 (Table 61).

Marilah kita sama-sama mendoakan semoga beliau segera sedar dan kembali pulih.

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

UPDATE: Kes Penyelam Hilang di Tioman

Kumpulan penyelam ini telah dijumpai tengahari tadi di lautan berhampiran Pekan, Pahang dalam keadaan selamat.  Kalau naik speedboat anggaran 8 jam dari Pulau Tioman.

Mangsa dipercayai dihanyutkan oleh arus deras.

Tahniah kepada semua tim penyelamat dan orang awam yang terlibat dalam operasi mencari dan menyelamat.

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

TERKINI ….. Penyelam hilang di Tioman

Baru mendapat berita dari sahabat mengenai insiden penyelam hilang di Tioman. Insiden melibatkan 1 instructor dan 5 penyelam itu berlaku tengahari semalam dan hingga 7 pagi hari ni masih belum dijumpai.

Diberitakan penyelam sedang mengikuti kursus Open Water Diver dan selaman ini merupakan sebahagian daripada kursus mereka.

Kejadian dilaporkan berlaku di Pulau Chebeh, salah satu pulau kegemaran penyelam berhampiran dengan Pulau Tioman.

Sebarang berita akan dimaklumkan.

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Instructor X Payah…apa tu?

Beberapa kali saya mendengar kenyataan seperti “SDI lebih lengkap dan teknikal daripada PADI”…atau “PADI boleh diguna luar negara, SSI tidak boleh” dll. Kekadang tu nak tergelak pun ada, nak marah pun ada. Facebook ni memang tempat orang memaparkan ke ‘bijaksanaan’ masing2, atau ingin menonjolkan ke ‘macho an’ masing2.

Alangkah indah kalau sesiapa yang tidak tahu lebih baik berdiam, daripada sesat lagi menyesatkan. Walaupun saya ni dibesarkan dalam sistem PADI, tapi sebab ramai kekawan lain, maka celik la jugak akan sistem pelajaran yang lain. Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Mata Menipu Anda? Part 3

Imbangan Putih Yang DI Pra-tetapkan

Keseimbangan warna secara automatik boleh diatasi oleh fungsi Imbangan Putih (White Balance = WB) yang ada pada kebanyakan kamera digital. Fungsi ini membolehkan anda untuk menetapkan kamera pada tetapan yang telah dipra-tentukan untuk keadaan sumber cahaya yang pelbagai, seperti cahaya siang, lampu kalimantan, berawan dan sebagainya. Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Mata menipu anda?

Warna objek seperti dilihat oleh mata

Bagi anda yang memang penyelam, pernahkah anda melihat sesuatu objek di bawah air, yang kemudiannya rakan anda mengambil gambar objek tersebut…apabila anda melihat gambarnya, anda pun tidak kenal akan objek tersebut kerana warnanya kelihatan lain?

Saya minat mengambil gambar di dasar laut, malah saya mengajar orang kursus PADI Digital Underwater Photography. Apabila saya membawa penyelam ke dasar laut, saya suka menunjuk kepada mereka flora dan fauna di dasar laut dan kemudiannya mengambil gambar objek yang saya tunjuk tu. Di sebelah malamnya, apabila saya menunjukkan gambar-gambar , dialognya selalu akan jadi sebegini:-

Student: “kat mana ni?”

Saya: “masa siang tadi la” Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Apa itu Open Water Diver?

Sistem Pembelajaran PADI

Bagi mereka yang telah memenuhi kehendak pra-syarat seperti yang saya nyatakan di sini, maka anda telah bersedia untuk melangkah ke fasa pertama memasukki alam skuba iaitu Open Water Diver (OWD). OWD adalah tahap perlesenan menyelam yang paling asas. Bagi yang malu bertanya, biarlah saya terangkan di sini apakah komposisi kursus OWD ni.

Kursus OWD ni terbahagi kepada 3 bahagian iaitu 1) Knowledge Review (Teori) 2) Confined Water (Kolam @ Tepi Pantai) dan 3) Open Water (Laut @ Tasik). Anda ada pilihan samada membuat kesemuanya (1-3) di pulau, atau Modular (1 & 2) di bandar yang anda tinggal dan (3) di pulau. Kalau memilih kesemuanya di pulau, maka minima anda perlu berada di pulau adalah 4 hari/3 malam. Kalau memilih secara Modular, anda hanya perlu berada di pulau selama 3 hari/2 malam.

Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare