Spesifikasi Galaxy S4

Samsung-Galaxy-S-4-370x285

 

1) 5-inci, penuh HD Super paparan AMOLED.

2) Berat telefon ini adalah 4.5 auns, ringan sedikit daripada  Galaxy S3, dan ketebalan 7.9mm – nipis sedikit daripada S3 (8.6mm).

3) Ia menggunakan teknologi Jelly Bean 4.2.2 (termasuk ‘Google Now’).

4) Pemprosesan adalah Qualcomm terbaru Snapdragon S4 Pro, 1.9 Ghz Processor. Dalam erti kata lain, ia adalah cepat.

5) Telefon ini dibina dengan 2 Gigabit RAM dan mempunyai kapasiti penyimpanan 16GB, 32GB atau 64GB, bersama-sama dengan kad slot microSD untuk kapasiti penyimpanan tambahan.

6) Mempunyai kapasiti bateri 2600mAh, berbanding dengan  Galaxy S3 (2100mAh ) dan Iphone 5 (1440mAh) – walaupun begitu, dengan skrin yang lebih besar dan ciri-ciri baru, hayat bateri dalam penggunaan sebenar masih belum dapat dibuktikan.

7) Ia juga mempunyai kamera mengadap belakang 13-megapixel. Tetapi, kerana kita semua tahu megapixel tidak memberikan gambaran sebenar – terutama pada telefon pintar – pertimbangkan ciri-ciri lain kamera: Ada mod dwi-pandangan, jadi anda boleh melihat diri anda dalam bingkai kecil didalam bingkai semasa anda dalam mod mengambil gambar, manakala dalam mod memadam, yang membolehkan anda memadam bahagian yang tidak digemari daripada gambar. Seperti dengan telefon pintar Samsung sebelumnya, penapis boleh ditambah semasa mengambil gambar.

8) Walaupun S4 tidak termasuk paparan yang boleh dilentur-lentur, sesuatu yang kita tahu dalam peringkat penyelidikan di dalam makmal Samsung, ia mempunyai dua ciri baru yang membina di atas ciri Smart Stay Samsung yang sedia ada: Smart Scroll dan Smart Pause. Ya, ini adalah teknologi pengesan mata yang diheboh-hebohkan.

9) Stay Smart akan membuat skrin hidup dan terang jika telefon mengesan anda sedang membaca atau menonton sesuatu. Sekarang, Smart Pause akan memberhentikan video jika ia mengesan anda tidak lagi menonton video, dan Smart Scroll akan mengimbas halaman web anda ke atas atau ke bawah berdasarkan tindakan anda – tetapi ini mempunyai lebih kaitan dengan bagaimana anda menggerakkan telefon anda.

10) S4 juga memasukkan aplikasi dari Galaxy Note 2 “phablet.” Apabila anda berlegar jari anda melalui e-mel inbox pada  Galaxy S4, ia akan menunjukkan beberapa baris kandungan dari email tersebut. (Note 2 memerlukan penggunaan stylus, bukannya jari, untuk berbuat demikian.) Terdapat juga aplikasi pengecaman pergerakan – sebagai contoh, melambai tangan anda atas paparan (tanpa perlu menyentuh) untuk menukar gambar atau lagu.

11) Alat penguji kecergasan, skala dan alat pemantauan jantung yang akan menjadi serasi dengan aplikasi S-Health pada telefon pintar.

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Leave a Reply

Your email address will not be published.