Lagi Kes Lemas di Tioman

2 orang rakyat Singapura, seorang jurulatih serta pelatihnya, lemas semasa menyelam di pantai Air Batang, Tioman Sabtu 12pm. Mangsa yang berumur 35 dan 48 tahun itu telah menghadapi masalah kira-kira 25m daripada pantai. Bantuan awal CPR telah dilakukan namun mereka gagal untuk diselamatkan.

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

2 comments on “Lagi Kes Lemas di Tioman

 1. cikgu rs2 kenapa ye?
  1) keadaan cuaca,ombak & arus deras tiba2?(musim monsoon ni)
  2) atau salah sorang panik coz gear problem?
  3) DCS?-sbb paper ckp sempat ditarik oleh diver lain

  • Saya rasa cemas bila nak komen pasal kes2 sebegini kerana saya bukanlah ‘expert’. Saya akan menjawab mengikut komen saudara wan…
   1) keadaan cuaca, ombak dan arus boleh menambahkan perasaan ‘anxiety’, khususnya student atau diver baru. Perasaan ‘anxiety’ ini sekiranya tidak dikawal akan menghasilkan situasi panik. Kebiasaannya, jurulatih akan memilih divesite yang tenang tanpa gangguan elemen2 tersebut.

   2) ‘equipment failure’ adalah hazad yang nyata dalam aktiviti ini. Namun, itulah kenapa hampir setiap equipment akan ada sistem ‘redundant’ atau ‘backup’. Regulator, torch, knife selalunya akan dibawa 2.

   3) DCS memang boleh berlaku, dan kebiasaannya menaik dalam keadaan laju dan tidak mematuhi ‘rate of ascend’. Namun dlm kes ini kebarangkalian untuk kedua2 sekali meninggal kerana DCS adalah agak tipis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.