Eksklusif: Kronologi kejadian kes kemalangan menyelam Mohd Nasir Mokhtar

Eksklusif

Pihak penganjur (dive trip coordinator) telah meminta saya untuk memaparkan kronologi sebenar kejadian sepertimana keterangan bertulis beliau kepada pihak berkuasa. Ini adalah untuk memperjelaskan tuduhan yang mengatakan bahawa tindakan mencari dan menyelamat mangsa tidak segera dijalankan oleh beliau, rakan-rakan penyelam mahupun pihak berkuasa.

Saya tidak menukar apa-apa keterangan beliau dan hanya bertindak sebagai medium untuk merungkai kekusutan yang timbul.

Mukasurat 1/3

Mukasurat 2/3

Mukasurat 3/3

Artikel ini disiarkan tanpa prejudis.

 

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

11 comments on “Eksklusif: Kronologi kejadian kes kemalangan menyelam Mohd Nasir Mokhtar

 1. Terima kasih kepada Pihak penganjur (dive trip coordinator) dan CikguSelam kerana merungkai kekusutan yang timbul..
  Semoga kejadian yang berlaku ini menjadi iktibar dan pengajaran kepada semua termasuk lah diri saya…

 2. Terima kasih atas pendedahan ini, sedikit sebanyak memberi gambaran kepada kita tentang apa yang berlaku. Samada benar atau tidak kronologi ini seperti yang dilaporkan, Tuhan lebih mengetahui kejadian sebenar yang menimpa Ir. Nasir Mokhtar.

  Kemalangan boleh berlaku bila2 masa sahaja walau setinggi mana pengalaman kita. Apa yang boleh kita lakukan ialah memberi perhatian lebih dalam aspek keselamatan dalam menjalankan aktiviti skuba. Kejadian yang berlaku perlu dijadikan iktibar dan pengajaran.

  Ir. Nasir Mokhtar merupakan bekas pensyarah saya di kolej. Seorang yang dihormati dan disegani. Melalui beliau-lah saya memperoleh lesen skuba saya. Semoga rohnya sentiasa dicucuri rahmat.

 3. Pingback: Lost at sea: A chronology of events | stor.my

 4. Thank you for this comprehensive incident report! We hope to learn from this experience & I’m sorry that you have to deal with this unpleasantry. It must have been difficult.

 5. Al-fatihah kepada arwah, semoga beliau tenang dan mendapat rahmat Allah yang berterusan di sana. Teringat kepada arwah seketika lalu datang melawat page ini semula.

Leave a Reply

Your email address will not be published.