Kes Mohd Nasir Mokhtar: Arwah telah dijumpai…statement TLDM

Kenyataan Tentera Laut Diraja Malaysia
Lumut, 3 Apr – Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) awal pagi tadi telah berjaya menyelamatkan mayat yang ditemui  dilaut dipercayai penyelam yang hilang pada 17 Mac yang lepas.
 
Daerah Maritim 3 (DM3), APMM menerima laporan daripada sekumpulan pemancing dari Kampung Dato’ Seri Kamaruddin kira-kira jam 10 malam tadi. Menurut laporan tersebut, satu mayat yang lengkap berpakaian penyelam telah dijumpai terapung di lokasi kira-kira 4 batu nautika Timur Pulau Jarak. Continue Reading
FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Pentingnya Scuba Review

AAS (Octopus) yang berwarna kuning

Baru-baru ini semasa saya berada di salah sebuah pulau peranginan, saya telah bersembang dengan seorang penyelam, Madam Y. Beliau memberitahu saya akan kejadian yang telah menimpanya semasa menyelam siang tadi. Begini ceritanya…

Madam Y sedang menyelam bersama kumpulannya seramai 14 orang. Tiba-tiba beliau berasa hendak terbatuk lalu telah mengeluarkan regulator daripada mulutnya. Apabila selesai, beliau telah memasukkan semula regulator ke dalam mulutnya tetapi telah ‘terlupa’ untuk ‘purge’ (kaedah mengeluarkan air daripada mouthpiece regulator).  Apa lagi, minum air laut free la. Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Kes Mohd Nasir Mokhtar: Penjelasan Maritim kepada akhbar Edisi Pangkor

Rakan, Prodive, telah menghantar paparan di akhbar Edisi Pangkor. Jadi, saya nak share dengan anda semua sebab yang ni edisi Pangkor.

MyMetro 26 Mac 2012 Edisi PANGKOR

Kehilangan seorang penyelam dikhuatiri lemas ketika mengikuti sesi latihan menyelam berdekatan Pulau Sembilan, di sini, 17 Mac lalu terus menimbulkan tanda tanya apabila pasukan mencari dan menyelamat belum menemuinya. Pasukan mencari dan menyelamat mangsa menyifatkan set lengkap aksesori menyelam yang dipakai mangsa seberat 40 kilogram menyukarkan tubuh mangsa untuk timbul semula ke permukaan.

Dalam kejadian itu, Mohamad Nasir Mokhtar, 52, dilaporkan hilang oleh pelatihnya apabila mangsa tidak muncul sejurus selesai latihan menyelam bersama 13 penyelam yang lain. Bagaimanapun, mangsa masih gagal ditemui biarpun operasi mencari dan menyelamat sudah memasuki hari kesembilan semalam. Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Permulaan Perjalanan Bahagian II

….sambungan dari sini

Jurulatih mirip muka penyanyi ini

Pada ketika itu, Dive Leader saya adalah seorang Instructor daripada Jerman. Muka dia hampir seiras dengan penyanyi Sting. Beliau telah membuat kursus selama 2 bulan daripada Open Water hingga ke OWSI (Instructor) di Thailand. Pembantunya pula adalah juga warga Jerman (mungkin awek dia kot). Sebagaimana seorang yang baru dapat title ‘Instructor’, dia ni agak ‘kerek’. Pisau menyelam di kakinya saja lebih panjang daripada pisau si Rambo tu. (Mungkin sebab saya bercakap dengan dia macam itik dengan ayam menyebabkan saya prejudis.) Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Pra Syarat Kursus Open Water Diver

Saya tahu ramai yang ingin mencuba menyelam namun takut sebab tidak tahu apa yang perlu dilakukan semasa mengikuti kursus menyelam. Oleh itu, saya nak perjelaskan tentang pra-syarat kursus OPEN WATER DIVER, iaitu peringkat permulaan dalam hieraki skuba. Berikut adalah pra-syarat  tersebut:-

1) 200m berenang bebas ATAU 300m berenang menggunakan peralatan mask, snorkel dan fins sahaja

  • – ‘Style’ apa nak berenang terpulang … gaya kampong ke, gaya itik ke, gaya kupu-kupu ke… janji ‘bergerak’. Sebab apa saya sebut perkataan ‘bergerak’? Dahulu saya pernah ada pelatih yang terjun dalam air, meniarap dan….kekal kejang di situ. Saya tercengang, terlopong mulut secara otomatik. Muka kekal professional tapi dalam hati ketawa terbahak-bahak. Kalau macam ni sampai kiamat pun tak sampai dik oi. Continue Reading
FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Permulaan Perjalanan Bahagian I

 

Saya mula menyelam skuba dari tahun 1997, yang mana ketika itu penyelam tempatan, apatah lagi penyelam berbangsa Melayu, dipandang dengan kehairanan dan kekaguman. Masih ingat lagi… semasa saya menjejak kaki di ‘Long Beach’, Pulau Perhentian Kecil untuk percutian menyelam saya yang pertama setelah mendapat lesen skuba…dilayan bagai VIP oleh pekerja dan pengusaha tempatan. Saya terpinga-pinga kehairanan kerana saya ni bukannya orang kaya atau berpangkat. Bila keesokkannya saya keluar menyelam, baru saya faham mengapa…dalam kumpulan penyelam seramai 10 orang, hanya saya seorang berbangsa Melayu, malah satu-satunya orang Malaysia. Yang lainnya, termasuk divemaster adalah orang asing.

Semasa saya kecil, saya suka menonton cerita-cerita pengembaraan Jacques Cousteau dengan kapal penyelidikannya yang terkenal Calypso. Beliau dianggap sebagai bapa skuba (akan saya ceritakan dalam posting akan datang). Sepanjang hidup saya, saya memang bercita-cita untuk menyelam seperti idola saya, namun pada masa tu mana ada kemudahan seperti sekarang. Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare