Lagi Cerita Di Tipu

frust

Kelmarin, saya mendengar cerita sedih ini…..

Si A (identiti dirahsiakan) dan 2 orang kawannya telah ke sebuah resort di pulau yang terkenal di negeri di bawah bayu. Semasa di sana, mereka sungguh teruja dengan keindahan dan kecantikan dasar laut semasa aktiviti snorkeling. Maka, mereka pun dengan semangat yang berkobar-kobar menyahut  saranan seorang jurulatih scuba di sana. Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Instructor X Payah…apa tu?

Beberapa kali saya mendengar kenyataan seperti “SDI lebih lengkap dan teknikal daripada PADI”…atau “PADI boleh diguna luar negara, SSI tidak boleh” dll. Kekadang tu nak tergelak pun ada, nak marah pun ada. Facebook ni memang tempat orang memaparkan ke ‘bijaksanaan’ masing2, atau ingin menonjolkan ke ‘macho an’ masing2.

Alangkah indah kalau sesiapa yang tidak tahu lebih baik berdiam, daripada sesat lagi menyesatkan. Walaupun saya ni dibesarkan dalam sistem PADI, tapi sebab ramai kekawan lain, maka celik la jugak akan sistem pelajaran yang lain. Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Mata Menipu Anda? Part 3

Imbangan Putih Yang DI Pra-tetapkan

Keseimbangan warna secara automatik boleh diatasi oleh fungsi Imbangan Putih (White Balance = WB) yang ada pada kebanyakan kamera digital. Fungsi ini membolehkan anda untuk menetapkan kamera pada tetapan yang telah dipra-tentukan untuk keadaan sumber cahaya yang pelbagai, seperti cahaya siang, lampu kalimantan, berawan dan sebagainya. Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Mata menipu anda? Part 2

Salah satu perkara pertama yang anda lihat sebagai penyelam skuba adalah kekurangan warna yang mengejutkan. Jauh berbeza daripada filem Discovery Channel dan gambar-gambar di dalam majalah yang menunjukkan kehidupan laut yang mempunyai warna-warna cerah. Ke manakah warna-warna itu pergi? Adakah anda selama ini ‘ditipu’ dengan gambar-gambar yang di edit secara ganas menggunakan Photoshop?

Jawapannya…tidak. Hakikatnya, air menyerap cahaya dengan cepat. Terlalu cepat, sehinggakan selepas hanya 300 kaki (80 m), tidak ada cahaya yang boleh dilihat. Ini adalah jauh lebih dalam daripada yang pernah atau akan anda menyelam, tetapi penyerapan ini adalah sangat penting pada setiap kedalaman. Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Mata menipu anda?

Warna objek seperti dilihat oleh mata

Bagi anda yang memang penyelam, pernahkah anda melihat sesuatu objek di bawah air, yang kemudiannya rakan anda mengambil gambar objek tersebut…apabila anda melihat gambarnya, anda pun tidak kenal akan objek tersebut kerana warnanya kelihatan lain?

Saya minat mengambil gambar di dasar laut, malah saya mengajar orang kursus PADI Digital Underwater Photography. Apabila saya membawa penyelam ke dasar laut, saya suka menunjuk kepada mereka flora dan fauna di dasar laut dan kemudiannya mengambil gambar objek yang saya tunjuk tu. Di sebelah malamnya, apabila saya menunjukkan gambar-gambar , dialognya selalu akan jadi sebegini:-

Student: “kat mana ni?”

Saya: “masa siang tadi la” Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Apa itu Open Water Diver?

Sistem Pembelajaran PADI

Bagi mereka yang telah memenuhi kehendak pra-syarat seperti yang saya nyatakan di sini, maka anda telah bersedia untuk melangkah ke fasa pertama memasukki alam skuba iaitu Open Water Diver (OWD). OWD adalah tahap perlesenan menyelam yang paling asas. Bagi yang malu bertanya, biarlah saya terangkan di sini apakah komposisi kursus OWD ni.

Kursus OWD ni terbahagi kepada 3 bahagian iaitu 1) Knowledge Review (Teori) 2) Confined Water (Kolam @ Tepi Pantai) dan 3) Open Water (Laut @ Tasik). Anda ada pilihan samada membuat kesemuanya (1-3) di pulau, atau Modular (1 & 2) di bandar yang anda tinggal dan (3) di pulau. Kalau memilih kesemuanya di pulau, maka minima anda perlu berada di pulau adalah 4 hari/3 malam. Kalau memilih secara Modular, anda hanya perlu berada di pulau selama 3 hari/2 malam.

Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Pra Syarat Kursus Open Water Diver

Saya tahu ramai yang ingin mencuba menyelam namun takut sebab tidak tahu apa yang perlu dilakukan semasa mengikuti kursus menyelam. Oleh itu, saya nak perjelaskan tentang pra-syarat kursus OPEN WATER DIVER, iaitu peringkat permulaan dalam hieraki skuba. Berikut adalah pra-syarat  tersebut:-

1) 200m berenang bebas ATAU 300m berenang menggunakan peralatan mask, snorkel dan fins sahaja

  • – ‘Style’ apa nak berenang terpulang … gaya kampong ke, gaya itik ke, gaya kupu-kupu ke… janji ‘bergerak’. Sebab apa saya sebut perkataan ‘bergerak’? Dahulu saya pernah ada pelatih yang terjun dalam air, meniarap dan….kekal kejang di situ. Saya tercengang, terlopong mulut secara otomatik. Muka kekal professional tapi dalam hati ketawa terbahak-bahak. Kalau macam ni sampai kiamat pun tak sampai dik oi. Continue Reading
FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare