44 comments on “Pertanyaan

  1. Hi Cikgu Selam

    I’m really interested in taking diving course but, I do not have any idea on how to take the course. I’m really hope you can give me some advice on where to take the diving course and how for starting.

    Thank you.

  2. samalah saya juga..nak amik course diving..tapi takut juga kes kena tipu ke apa…kalau boleh cikgu rekemen diving school yg bagus dan berbaloi…harap dapat membantu..

  3. Saya tinggal di batu gajah perak. Nak tanya kat mana ada kursus menyelam.. Saya tak pernah belajar scuba… Nak ambil lesen scuba tapi tk da member… Berapa harga pakej lesen dan dive laut. kalau bawak anak binik bleh ker… Ada ker pakej skali….

  4. SAYA MMNG BERMINAT UTK BELAJAR SKUBA,MASALAHNYA SAYA MERUPAKAN ”OKU” SELEPAS KEMALANGAN JALAN RAYA…CACAT TANGAN KIRI(KUDUNG) ATAS SIKU…ADA LAGI PELUANG TAK UTK SAYA BELAJAR SKUBA NIE???

    • OKU masih boleh belajar menyelam. Untuk makluman saudara, menyelam lebih banyak menggunakan kaki daripada tangan. Jadi tiada masaalah. Malah untuk OKU yang tiada keupayaan menggunakan kaki pun boleh menyelam dengan menggunakan tangan.

    • Kebiasaannya bagi tahap Open Water hingga Rescue Diver tiada had tahun dan tiada yuran tahunan. Cuma sekiranya saudara tidak menyelam bagi tempoh lebih 6 bulan, saudara digalakkan membuat sesi ulangkaji atau ‘scuba review’.

    • Wsalam. Perbezaan antara NAUI, PADI dan SDI terletak pada faktor pengurusannya seperti proses jaminan kualiti (quality assurance), pemasaran, khidmat sokongan, penyelidikan dll. Daripada ketiga-tiga badan tersebut, hanya NAUI yang tidak bergabung dibawah WRSTC, iaitu World Recreational Scuba Training Council, iaitu badan dunia yang mengeluarkan garis panduan mengenai latihan penyelam rekriasi.

  5. salam tuan,

    saya berminat untuk dapatkan lesen menyelam,

    nak tanya

    1) adakah berat badan menjadi syarat untuk penyelam?

    2)saya duduk di area selangor, dimanakah diving school yang sesuai untuk ambil kursus diving?

    3)berapakah jumlah kos untuk mendapatkan lesen penyelam?

    4) kalau gagal ujian ada sebarang bayaran ke untuk duduk ujian semula?

    5)adakah kursus ini dijalankan dalam bahasa inggeris??

    • wsalam.
      1) tiada syarat berat badan
      4) tiada bayaran tambahan untuk ujian semula
      5) bahan rujukan serta video kebiasaan dalam english, tapi jurulatih akan membantu

      2 & 3 saya akan pm jika masih berminat

  6. Assalamualaikum..
    Saya sgt berminat utk dptkan khusus ni..boleh saya dapatkan tempat2 yg mnjalankan khusus diving atau pun snokeling…

  7. Salam.. Macam mane kalau saya rabun jauh? Tanpa glasses saya mungkin tak nampak atau kabur.. adakah ini masalah saya untuk teruskan sesi scuba atau sekarang ade mask for rabun.. tq

    • Wsalam. Ada 2 pilihan iaitu 1) menggunakan kanta lekap @ contact lense 2) menggunakan mask yg ada powered lense. Lense dijual secara berasingan namun bukan semua mask mempunyai powered lense. Periksa dahulu mask mana yang mempunyai powered lense sebelum membeli.

  8. Salaam. Cikgu selam.Sy berminat nak ambil lesen diving.
    Saya di area selangor. Bagaimana nak tahu lebih detail.
    Cikgu selam ada FB atau Insta tak. TQ

  9. Salam..sy berminat utk belajar menyelam..bole email sy tak full pakej..takut ada caj tersembunyi tak ckup bajet pulak..lg 1 klu dah ada lesen..perlu ke kita beli kelengkapan menyelam sendiri atau bole sewa..sbb pertama peralatan sy dh survey mahal2 gak,klu nak nek flight nak angkut brg2 tu kne caj bagasi lagi..tq

    • wsalam. untuk peralatan tidak perlu beli sendiri kerana boleh disewa. namun sesetengah orang lebih selesa membeli peralatan sendiri atas sebab-sebab ‘hygiene’.

    • wsalam. boleh…ada program DSD atau discover scuba diving. namun ada had kedalaman maksima dan perlu menyelam bersama seorang profesional. ianya tidak menggantikan lesen, tetapi memberi peluang untuk mencuba

  10. hi saya pernah mengikuti program dsd beberapa tahun yang lepas.. jika saya ingin mengambil lesen open water, perlukah saya mengikuti dsd sekali lagi? berapakah kos mengambil lesen open water kebiasaannya? adakah navi padi dan sdi mempunyai harga yang berbeza- beza? jika saya tinggal di seremban bolehkah saya terus ke pulau untuk mengambil lesen atau berjumpa dengan mana mana dive master terlebih dahulu? dan dimanakah saya boleh mendapatkan kursus di kawasan sekitar? tq.. 🙂

    • Hi.
      1. Tidak perlu ulangi dsd semula untuk kursus owd.
      2. Kos lazimnya antara rm1400-rm2000 bergantung kepada jenis kemudahan yang disediakan.
      3. Harga antara badan perlesenan hampir sama.
      4. Boleh terus ambil owd di pulau. Minima 4 hari 3 malam.
      Boleh hubungi saya di email info@cikguselam.com jika perlu maklumat lanjut. Tq

  11. Hai cikgu selam..
    Di mana saya nk dapatkan pengganti kanta mask untuk rabun jauh?boleh tak saya nk dapatkan no tel?kalau boleh di pantai timur..

  12. Salam tuan sy ada soalan nak tanya :

    1) Area selangor dan kl kat mana ada untuk nak belajar?

    2) berapakah kos?

    3) pergi amik di tepi pantai or pergi amik di kelas mana lbh jimat?

Leave a Reply

Your email address will not be published.