Kes Mohd Nasir Mokhtar: Aktiviti Mencari Dihentikan

1. Semua aktiviti mencari dan menyelamat telah dihentikan.

2. Saksi-saksi di atas bot telah tampil untuk memberi keterangan kepada pihak Maritim.

3. Selepas ini, kertas siasatan akan dihantar ke Timbalan Pendakwaraya untuk pertimbangan samada ada kes atau tidak. Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Kes Mohd Nasir Mokhtar: Penjelasan Maritim kepada akhbar Edisi Pangkor

Rakan, Prodive, telah menghantar paparan di akhbar Edisi Pangkor. Jadi, saya nak share dengan anda semua sebab yang ni edisi Pangkor.

MyMetro 26 Mac 2012 Edisi PANGKOR

Kehilangan seorang penyelam dikhuatiri lemas ketika mengikuti sesi latihan menyelam berdekatan Pulau Sembilan, di sini, 17 Mac lalu terus menimbulkan tanda tanya apabila pasukan mencari dan menyelamat belum menemuinya. Pasukan mencari dan menyelamat mangsa menyifatkan set lengkap aksesori menyelam yang dipakai mangsa seberat 40 kilogram menyukarkan tubuh mangsa untuk timbul semula ke permukaan.

Dalam kejadian itu, Mohamad Nasir Mokhtar, 52, dilaporkan hilang oleh pelatihnya apabila mangsa tidak muncul sejurus selesai latihan menyelam bersama 13 penyelam yang lain. Bagaimanapun, mangsa masih gagal ditemui biarpun operasi mencari dan menyelamat sudah memasuki hari kesembilan semalam. Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Update Kes Pesara Tentera Mohd Nasir Mokhtar : Saksi mula dipanggil

Mengikut sumber, pihak Maritim telah mula memanggil semua yang berada di dalam bot ketika insiden berlaku mulai minggu ini untuk memberi keterangan bagi tujuan membantu siasatan.

Sehingga kini, Encik Mohd Nasir masih belum dijumpai. Sama-sama lah kita berdoa agar dipermudahkan segala urusan.

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Permulaan Perjalanan Bahagian II

….sambungan dari sini

Jurulatih mirip muka penyanyi ini

Pada ketika itu, Dive Leader saya adalah seorang Instructor daripada Jerman. Muka dia hampir seiras dengan penyanyi Sting. Beliau telah membuat kursus selama 2 bulan daripada Open Water hingga ke OWSI (Instructor) di Thailand. Pembantunya pula adalah juga warga Jerman (mungkin awek dia kot). Sebagaimana seorang yang baru dapat title ‘Instructor’, dia ni agak ‘kerek’. Pisau menyelam di kakinya saja lebih panjang daripada pisau si Rambo tu. (Mungkin sebab saya bercakap dengan dia macam itik dengan ayam menyebabkan saya prejudis.) Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Pra Syarat Kursus Open Water Diver

Saya tahu ramai yang ingin mencuba menyelam namun takut sebab tidak tahu apa yang perlu dilakukan semasa mengikuti kursus menyelam. Oleh itu, saya nak perjelaskan tentang pra-syarat kursus OPEN WATER DIVER, iaitu peringkat permulaan dalam hieraki skuba. Berikut adalah pra-syarat  tersebut:-

1) 200m berenang bebas ATAU 300m berenang menggunakan peralatan mask, snorkel dan fins sahaja

  • – ‘Style’ apa nak berenang terpulang … gaya kampong ke, gaya itik ke, gaya kupu-kupu ke… janji ‘bergerak’. Sebab apa saya sebut perkataan ‘bergerak’? Dahulu saya pernah ada pelatih yang terjun dalam air, meniarap dan….kekal kejang di situ. Saya tercengang, terlopong mulut secara otomatik. Muka kekal professional tapi dalam hati ketawa terbahak-bahak. Kalau macam ni sampai kiamat pun tak sampai dik oi. Continue Reading
FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Eksklusif: Kronologi kejadian kes kemalangan menyelam Mohd Nasir Mokhtar

Eksklusif

Pihak penganjur (dive trip coordinator) telah meminta saya untuk memaparkan kronologi sebenar kejadian sepertimana keterangan bertulis beliau kepada pihak berkuasa. Ini adalah untuk memperjelaskan tuduhan yang mengatakan bahawa tindakan mencari dan menyelamat mangsa tidak segera dijalankan oleh beliau, rakan-rakan penyelam mahupun pihak berkuasa.

Saya tidak menukar apa-apa keterangan beliau dan hanya bertindak sebagai medium untuk merungkai kekusutan yang timbul.

Mukasurat 1/3

Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Update : Kes Pesara Tentera Mohd Nasir Mokhtar

Mengikut sumber, pihak penganjur aka DM sedang memberi kerja sama sepenuhnya dalam membantu siasatan kes kemalangan menyelam Mohd Nasir Mokhtar. Beliau dijangka berjumpa dengan Maritim (APMM) esok untuk memberi keterangan.

Saya berharap pembaca dapat bertenang dan jangan membuat andaian atau tuduhan. Biarlah pihak berwajib menjalankan siasatan.

Sehingga kini usaha mencari masih diteruskan.

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Comment Dari waris Mohd Nasir Mokhtar

Saya telah menerima komen daripada waris mangsa, Dzulfeqar Nasir, anak kedua daripada pesara tentera Mohd Nasir Mokhtar, 52, yang ‘hilang’ ketika melakukan aktiviti skuba bersama rakan-rakannya di Batu Hitam, Kepulauan Sembilan, Pangkor.

“Assalamualaikum wbt
Terima kasih atas huraian saudara cikgu selam. Saya adalah anak kedua mangsa. Sehingga kini ayah saya masih belum ditemui lagi.
Info dari sahabat2 ayah saya yg juga merupakan panglima2 TLDM,bekas diver,etc, mereka membawa peserta ke laut yg sangat dalam iaitu 138m. Arus sangat kuat dan air sangat keruh sehingga tiada visibility.
Menurut saksi iaitu buddy ayah saya,pelampung bertali tidak disediakan di tepi bot,tangga tidak dilabuhkan sblm perserta masuk ke dalam air. Tiada juga tali yg disediakn untuk penyelam memegang.
Kami tidak berpuas hati dgn DM itu kerana mengambil masa lebih SATU JAM sebelum membuat keputusan utk pergi mencari ayah saya. Dan juga lebih 3 JAM sebelum memanggil utk pertolongan Navy,Maritim,bomba dan polis.
DM tersebut telah pun lari ke Shah Alam.”

  Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare

Pesara Tentera Lemas di Kepulauan Sembilan

Begitulah tajuk artikel di dalam salah sebuah akhbar mengenai seorang pesara tentera Mohd Nasir Mokhtar, 52, yang ‘hilang’ ketika melakukan aktiviti skuba bersama rakan-rakannya di Batu Hitam, Kepulauan Sembilan, Pangkor. Banyaklah spekulasi dan andaian yang utama adalah beliau telah lemas. Tidak semestinya… sifu saya pernah hanyut 24 jam sehinggalah diselamatkan oleh nelayan.

Inilah alat BCD (Gambar hiasan)

Saya tertarik dengan kenyataan berikut….

“Beliau berkata sebelum kejadian berlaku mangsa diminta menukar jaket pengapungan kepada yang lain kerana jaket miliknya sendiri itu didapati bocor.”

Ianya seolah-olah mengatakan bahawa kemalangan ini adalah kesalahan peralatan sepenuhnya. Sebenarnya kebocoran kecil pada jaket pengapungan atau BCD tidak memberi impak yang besar kepada seorang penyelam. Kegunaan jaket ini adalah untuk melaras semula berat semasa menyelam supaya dapat mencapai apa yang dipanggil ‘neutral buoyancy’. Continue Reading

FacebookTwitterGoogle+Blogger PostGoogle BookmarksEmailShare